Dijital Patoloji Projesi
Patoloji, çeşitli hastalıklarla oluşan hücre ve doku düzeyindeki değişikliklerin tespiti ile hastalıklara tanı koyma bilimidir. Mikroskop altında elde edilen çok sayıda görüntü patologlar tarafından uzun süre ve emek harcanarak yorumlanır ve rapor oluşturulur. Bu rapor doktor için hastaya ait diğer verilerle birlikte teşhis ve tanı için kullanılır. Dijital patoloji ise bu görüntülerin dijital ortamlara hızla aktarılması, sınıflandırılması, yorumlanması ve saklanmasını sağlar.
Dijital patoloji sistemi geleneksel görüntüleme yöntem ve sistemlerine göre daha hızlı taramaya ve aktarıma olanak sunar. Tecrübe ve çeşitli değişken parametrelere dayalı öznel yorumları ve karar verme sürecini daha standart hale getirir.
Bu doğrultuda ana hedefimiz yapay zekâ algoritmaları ile dijital patoloji alanında tanı, teşhis ve tedavi yöntemlerini geliştirmek ve dijital patoloji için uzaktan erişimli, kolay kullanımlı, yazılım, uygulama ve hızlı tarayıcı cihazlar üretmektir. Bu proje kapsamında;
- Dijital patoloji veri platformu ve dijital patoloji veri rehberi,
- Dijital patoloji ve tanı ve teşhis için mobil uygulama,
- Dijital patoloji ve hasta takip için mobil uygulama,
- Dijital patoloji tekli ve çoklu tarama cihazı / kullanıcı arayüzü gibi ürünler geliştirilmiştir ve bunlar ürün olarak pazarda yer alacaktır.
Amacımız klinik tanı, teşhis ve tedavi süreçlerinde doktorlara yardımcı olacak şekilde yapay zeka algoritmalarıyla desteklenmiş dijital bir patoloji laboratuvarını, dijital patoloji tarayıcı ve bileşenlerini ülkemize kazandırmaktır.